image_intro_alt

Coraz wyższe raty kredytów. Lewica ma projekt ustawy, która ma pomóc kredytobiorcom

Ostatnia podwyżka stóp procentowych nie będzie ostatnią. W najbliższych miesiącach raty znów wzrosną. Lewica chce pomóc i proponuje roczne dopłaty do raty kredytu na pierwsze mieszkanie w wysokości do 300 zł.

Raty kredytów w górę

Kogo miałaby obejmować dopłata? Według projektu Lewicy dopłata do kredytu przysługiwałaby konsumentowi, jeżeli jego rata kredytu na dzień 1 lutego 2022 r. jest wyższa niż 30% przeciętnego miesięcznego dochodu przypadającego na jednego członka gospodarstwa domowego i stanowi część odsetek należnych bankowi równych 2 punktom procentowym. A konsument spłaca w miesięcznej racie odsetkowej część odsetek stanowiących różnicę między odsetkami naliczonymi według umowy kredytu i kwotą dopłaty. Dopłata do kredytu jest udzielana przez okres nie dłuższy niż 12 miesięcy.

- To propozycja dla mniej zamożnych Polaków, którzy zaciągnęli kredyt na zakup swojego pierwszego mieszkania. Ustawa ma częściowo zrekompensować podwyżki stóp procentowych – mówi poseł Lewicy Tomasz Trela. Jak dodał projekt ustawy czeka w Sejmie na uchwalenie.

Kredyt hipoteczny

- Nasza propozycja daje ulgę i wytchnienie kredytobiorcom. Pierwszym aspektem ustawy jest dopłata do kredytu na okres co najmniej 12 miesięcy, która będzie się wahała do 300 do 500 zł w zależności od wysokości raty. Drugi aspekt to zamrożenie wskaźnika WIBOR, na którym są oparte kredyty hipoteczne – podkreśla Trela.

Pomysł opiera się na wykorzystaniu już istniejącej instytucji Funduszu Dopłat do Oprocentowania, który funkcjonuje od ponad roku, ale dotychczas dopłacał wyłącznie do kredytów przedsiębiorców.

Oprócz pomagania uchodźcom, musimy też pomagać naszym obywatelom, bo jest bardzo dużo rodzin, które mają precyzyjnie określony preliminarz miesięcznych wydatków. Dla wielu z nich wyższa rata kredytu o 500 zł to wybór, czy kupić dziecku parę butów, czy zapłacić ratę.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!