Szóstka Lewicy ws. Krajowego Planu Odbudowy

Środki Europejskiego Funduszu Odbudowy to 250 mld złotych i od tego czy zagospodarujemy je mądrze, będzie zależała przyszłość Polski nie przez najbliższy rok, ale przez wiele następnych lat. Fundusz Obudowy należy się poturbowanym przez pandemię Polkom i Polakom. Lewica chce, żeby te wielkie pieniądze trafiły do naszego kraju, do ludzi którzy ich potrzebują.

Pieniądze z Funduszu Odbudowy muszą zostać wydane uczciwe. Oczekujemy, że cały plan wydatkowania tych pieniędzy, zarówno z części grantowej, jak i z części pożyczkowej zostanie przedstawiony przez rząd opinii publicznej. Tutaj nie ma miejsca na niedopowiedzenia, tajemnice, czy też ukrywanie informacji przed opinią publiczną.

Polska nie może rozwijać się w kilku prędkościach, w szybkości wielkich miast i prędkości tych mniejszych miasteczek. Ludzie w miastach, miasteczkach i powiatach muszą poczuć, że ta Unia Europejska jest dla nich.

Wiedząc o tym, że do 30 kwietnia rząd ma przedstawić Komisji Europejskiej ostateczną wersję sposobu wydatkowania tych środków, dzisiaj przedstawiamy nasze najważniejsze postulaty do Krajowego Planu Odbudowy. Nasze propozycje powstały po spotkaniach z prezydentami miast, z marszałkami województw, z samorządowcami różnych szczebli, z doradcami.

Szóstka Lewicy ws. Krajowego Planu Odbudowy

1. Minimum 30% środków dla samorządów

2. 75 tys. tanich mieszkań na wynajem

3. Miliard euro na szpitale powiatowe

4. 400 mln euro dla zagrożonych firm

5. Komitet Monitorujący wydatki z Funduszu Odbudowy

6. Szczegółowy plan wydatków z części pożyczkowej

Zapraszamy rząd do Sejmu na rozmowę. Dziś przedstawiamy 6 spraw dla nas najważniejszych i jednocześnie zwracamy się do rządu z propozycją spotkania w Sejmie i przedyskutowania tych spraw oraz podejmowania stosowanych decyzji.

Włodzimierz Czarzasty podczas konferencji prasowej powiedział:

250 mld zł to kwota, o której powinniśmy rozmawiać w całej Polsce i dyskutować na co te pieniądze zostaną przeznaczone. Mamy świadomość, że cały Fundusz Odbudowy jest ważny dla Europy, jak i dla Polski, ponieważ jesteśmy w tej chwili trudnej sytuacji z powodu epidemii koronawirusa. Wszelkie siły polityczne powinny zrobić wszystko, aby te 250 mld do Polski przyszło i zostało rozsądnie i mądrze pod kontrolą społeczną podzielone.

Wiedząc o tym, że do 30 kwietnia rząd ma przedstawić ostateczną wersję sposobu wydatkowania tych środków, dzisiaj przedstawiamy nasze najważniejsze postulaty do Krajowego Planu Odbudowy. Nasze propozycje powstały po spotkaniach z prezydentami miast, z marszałkami województw, z samorządowcami różnych szczebli, z doradcami. Dwa miesiące temu przedstawiliśmy pakiet wszystkich postulatów, prócz nas takie pomysły na piśmie zgłosiła tylko partia pana Szymona Hołowni Polska 2050.

Traktujemy tę sprawę niezwykle poważanie i spodziewamy się również poważnej reakcji ze strony rządowej. Dziś przedstawiamy 6 spraw dla nas najważniejszych i jednocześnie zwracamy się do rządu z propozycją spotkania w Sejmie i przedyskutowania tych spraw oraz podejmowania stosowanych decyzji.

Przedstawię dwa dla mnie najważniejsze postulaty. Pierwszy, przeznaczenie minimum 30% środków z Krajowego Planu Odbudowy dla samorządów, które w tej sprawie powinny współdecydować, min. w tej sprawie powinny wypowiadać się zarządy województw. Drugi postulat, to przeznaczenie 400 mln euro dla zagrożonych branż, min. dla hotelarstwa, gastronomii, turystyki i transportu. Tą są te branże, które wykazały największy spadek obrotów i zatrudniają 1,4 mln pracowników. 120 tysięcy w hotelarstwie, 337 tysięcy w turystyce, 200 tysięcy w gastronomii i i 750 tysięcy w transporcie. Wierzymy, że przekazanie im tych środków postawi te branże po pandemii na nogi.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!