MAGDALENA OGÓREK NA POMORZU

dodano 2015-04-23 18:20 w kategorii: Informacje

W środę 15 kwietnia Pomorze odwiedziła kandydatka na Prezydenta RP dr Magdalena Ogórek. Na jej trasie znalazł się Starogard Gdański, Gdańsk i Gdyni. We wszystkich tych miejscach kandydatka popierana przez SLD był bardzo ciepło przyjmowana – mimo kapryśnej tego dni pogody.

Królewskie miasto Starogard Gdański, nazywa się tez stolicą Kociewia, było pierwszym jaki na Pomorzu odwiedziła dr Magdalena Ogórek. Czekał tam na nią były prezydent miasta i wiceszef Rady Wojewódzkiej SLD Edmund Stachowicz oraz szef Rady Powiatowej Wiesław Rutkowski. Program obejmował spotkanie z mieszkańcami, spacer po starogardzkim rynku i rozmowy z działaczami SLD. Zdjęcia ilustrujące artykuł najlepiej oddają atmosferę tych spotkań, w których cały dzień towarzyszył kandydatce szef pomorskiego SLD Jerzy Śnieg.

Po wizycie na Kociewiu Magdalena Ogórek przyjechała do Gdańska, gdzie przed Zieloną Bramą spotkała się z dziennikarzami poświęcając resztę czasu na to, co jest w jej kampanii najważniejsze – spotkania z ludźmi. Dr Ogórek pospacerowała po starym mieście, gdzie spotkała się z dużym zainteresowaniem turystów i Gdańszczan. Gdyby nie dalsze punkty programu sesjom zdjęciowym nie byłoby końca.

W końcu w Gdyni na kandydatkę czekali działacze pomorskiego SLD, w tym skład zarządu i rady wojewódzkiej. Na spotkaniu doszło do bardzo ciekawej i merytorycznej wymiany zdań na tematy społeczno-gospodarcze. Zebrani przypominali dr Ogórek – Ślązaczce, o problemach gospodarki morskiej, sprawach urzędników i pomocy społecznej. W spotkaniu w gdyńskim Domu Marynarza uczestniczyła także wiceszefowa SLD prof. Joanna Senyszyn i słupski poseł z klubu SLD Jarosław Gromadzki.

W trakcie wszystkich swoich wystąpień dr Ogórek przypominała kluczowe elementy programu wyborczego: podniesienie rażąco niskiej kwoty wolnej od podatku, polepszenie warunków dla młodych na rynku pracy celem zahamowania kolejnych fal emigracji oraz reformę skomplikowanego i nie zrozumiałego prawa podatkowego i gospodarczego.

Tego dnia Magdalena Ogórek udzieliła także wywiadu politycznego w Radio Gdańsk.